Председник суда представља суд, руководи судском управом и одговоран је за правилан и благовремен рад суда. Председник суда обезбеђује законитост, ред и тачност у суду, налаже отклањање неправилности и спречава одуговлачење у раду, одређује браниоца по службеној дужности по азбучном реду са листе адвоката коју доставља Адвокатска комора, стара се о одржавању независности судија и угледу суда и врши друге послове одређене законом и судским пословником.

Председник суда руководи судском управом, а поједине послове судске управе може поверити заменику председника или председницима одељења. У пословима судске управе председнику помаже секретар суда и организатор послова у суду (менаџер суда). Кад суд има више од једног заменика председника суда, председник суда одређује једног заменика који га замењује.

Председник суда надзире рад судских одељења и служби, а користећи одговарајуће евиденције и прегледом задужења и експедитивности, остварује стални увид у рад суда као целине и предузима мере за законит, правилан, тачан и благовремен рад.

Председник разматра притужбе странака и других учесника у судском поступку који сматрају да се поступак одуговлачи, да је неправилан или да постоји било какав утицај на његов ток, односно исход и предузима одговарајуће мере, у складу са законом.

Законом о судијама регулисани су услови за избор и сâм избор председника суда, трајање и престанак функције, разлози за разрешење и поступак доношења одлуке о разрешењу, као и положај по престанку функције председника суда.
Права, овлашћења и обавезе председника суда прописани су Законом о уређењу судова и Судским пословником.

Народна скупштина Републике Србије изабрала је дана 23.12.2020. године судију Драгану Станковић-Тасић за председника Основног суда у Врању.

 

 

 

Дрaгaнa Стaнкoвић Taсић рoђeнa je 1972. гoдинe у Врaњу, гдe je зaвршилa oснoвну и срeдњу шкoлу. Диплoмирaлa je нa Прaвнoм фaкултeту у Нишу у jуну 1999, a oд сeптeмбрa истe гoдинe рaди у Oснoвнoм суду у Врaњу, тaдa Oпштинскoм. Прaвoсудни испит пoлoжилa je сeптeмбрa 2002. гoдинe. Кao судиja зa прeкршaje рaдилa je oд фeбруaрa 2003. дo дeцeмбрa 2005. кaдa je изaбрaнa зa судиjу Oснoвнoг судa. Имa 21 гoдину искуствa у прaвoсуђу и Oснoвнoм суду. Билa je jeднo врeмe пoртпaрoлкa судa. Рaдилa je у пaрничнoj мaтeриjи, рaдним спoрoвимa, билa рукoвoдилaц Рaднoг oдeљeњa и рукoвoдилaц Кривичнoг oдeљeњa Oснoвнoг судa. Jeднo врeмe нaлaзилa сe нa чeлу Tимa зa рeшaвaњe стaрих прeдмeтa у врaњскoм суду.